Energimåling og DCS tjenester
Bane NOR, det svenske Trafikverket og danske Banedanmark har felles rammeavtale for innkjøp av energimålere til bruk i tog.
Energimålere
Togmateriell med strømavtager som kjører på Bane NORs infrastruktur skal ha energimåler installert om bord. Gitt at togmateriellet er bygget etter 2013.
Vi har en rammeavtale som togselskap og materielleiere i Norge kan benytte seg av for å skaffe energimålere til sitt materiell.
Felles avtale for innkjøp av energimålere i Norge, Sverige og Danmark
Bane NOR har sammen med Trafikverket og Banedanmark en felles rammeavtale for kjøp av energimålere Togselskap eller materielleiere i disse landene kan benytte denne avtalen for å kjøpe energimålere til sitt togmateriell.
Dette samarbeidet heter OREM (Organisation for Railway Energy Measurement).
Frem til september 2025 er Hasler Rail leverandør i rammeavtalen.
Les mer om Hasler Rail AG på haslerrail.com(åpnes i ny fane)
Ansvarsfordeling
Bane NOR har ansvar for å kjøpe inn reserveenergimålere, kalibrering og reparasjonskostnader for energimålere anskaffet i rammeavtalen for norske togselskap.
Installasjonsarbeidet i forbindelse med etablering av energimålesystem eller utskifting av energimålere med feil eller andre komponenter i energimålesystemet er togselskapets og materielleiers ansvar.
For energimålere anskaffet utenom rammeavtalen har materielleier ansvar for oppfølging av reparasjon, kalibrering og reservedelslager til de valgte energimålere.
Etablering av energimålesystem i togmateriellet
Togselskapene og materielleiere er ansvarlig for prosjektering og bygging av energimålesystem, inklusive alle kostnader.
Bane NOR Energi kan gjerne kontaktes i forbindelse med prosjekteringsarbeidet.
Send e-post til emu@banenor.no
Når et togselskap anskaffer seg nytt togmateriell og dette skal starte å kjøre i Norge, skal togselskapet levere følgende dokumentasjon på energimålesystemet:
- Datablad for energimåler
- Datablad for spenningsomformer(e)
- Datablad for strømtransducer(e)
- Beskrivelse på at normkrav er oppfylt for energimålersystemet i sin helhet. Normkravene er beskrevet i Loc and Pas TSI. Det er mindre strenge krav til togmateriell som ikke har Lok and Pas TSI godkjenning.
- Rapport som beskriver installasjon og igangkjøring av energimålesystem. Link til dokument.
Når dokumentasjon på energimålesystemet er mottatt hos Bane NOR, vil denne gjennomgås og vurderes opp mot gjeldene krav til målenøyaktighet i et energimålesystem samt at informasjon er levert om hvilken organisasjon målepunktet er knyttet til.
Levering av denne type dokumentasjon gjelder for alle togselskap som er kunder hos Bane NOR, for eksempel togselskap som leier materiell fra utenlandske selskap, kan fremskaffe dokumentasjon på energimålesystemet fra materiellutleier eller -eier.
Datainnsamlingssystem (DCS)
I forbindelse med prosjektering av energimålesystem inngår også planlegging av hvilket datainnsamlingssystem (DCS) som energimålerne skal levere måledata til.
DCSer
Bane NOR tilbyr togselskap/materielleiere i Norge å koble energimålerne sine til Eress DCS. Dette er vi forpliktet å tilby etter krav stilt i Energy TSI.
Det gjelder energimålere som er laget etter EN50463-2017 krav.
Informasjon om målepunktene skal sendes til Bane NOR Energi Marked på emu@banenor.no før de kan knyttes til Eress DCS.
Se dokumenter som skal fylles ut av togoperatør og materielleier.
Dette gjelder uavhengig av om måleren er kjøpt under Bane NORs rammeavtale for energimålere.
Dersom togmateriell har Hasler Rail målere fra Bane NORs rammeavtale som er laget etter EN50463-2012 krav, kobles disse til OREM DCS.
Denne er også administrert av Bane NOR.
Etter måleren er installert og konfigurert, skal utfylt «comissioning report» sendes til emu@banenor.no.
Norske togselskap og materielleiere står fritt til å velge andre DCSer enn de som tilbys av Bane NOR. I disse tilfellene er ikke Bane NOR ansvarlig for dataleveransen via disse systemene. Oppfølging må enten gjøres av togselskap, materielleier eller leverandør av DCS.
Noen innleide tog, eller tog kjøpt fra utlandet kommer med ferdig installert måler. Disse målerne er ofte tilkoblet en DCS som ikke administreres av Bane NOR.
Andre DCSer kan fremdeles levere data for bruk i avregning i Erex-systemet. Det kan gjøres på to måter:
- DCSen sender data til Erex Exchange.
Hvis DCSen allerede er tilkoblet Erex Exchange, trenger Bane NOR bare informasjonen om hvilken DCS måledata vil komme fra.
Dersom DCSen ikke tidligere er koblet til Exchange, må Bane NOR og leverandøren av DCSen settes i kontakt, slik at de kan opprette koblingen. - DCSen sender data til en utenlandsk Exchange.
Enkelte andre infrastruktureiere i Europa har egne Exchange systemer. Erex Exchange utveksler allerede data med de fleste.
Dersom DCSen allerede sender data til en utenlandsk Exchange, må Bane NOR få informasjon om hvilken Exchange de kan forvente å få måledata fra.
Tilknytning til Erex
Etter dokumentasjonen er gjennomgått og godkjent, opprettes målepunktene i Erex systemene. Når dataimporten begynner, kontrollerer vi at kvaliteten er god nok til at data kan brukes til avregning.
Regelmessig kontroll av måledata
Vi har en automatisk validering av data som mottas i Erex. Det betyr sjekk av at data mottas fra energimålere og at dataene er av tilfredsstillende kvalitet.
Ved hver månedsslutt gjennomføres en månedlig sjekk av måledata for hvert målepunkt/togselskap for foregående måned. Når det er avvik i mottatte data, eller data ikke mottas vil togselskapet få beskjed om det.
Vi sender ut en oversikt over spesifikke målepunkt hvor det ikke mottas måledata og som da må avregnes etter estimert energiforbruk. Denne prosessen gjøres etter Bane NORs Standardvilkår for avregning av 16 2/3 Hz energi.
Målepunkt hvor det ikke leveres data, bør kontrolleres av togoperatør med mindre det er kjente årsaker til at det ikke leveres energimåledata, eksempelvis togmateriell som ute av drift i lengre tid pga. vedlikeholdsarbeid.
Kontakt: energiavregning@banenor.no
Send dokumenter og forespørsler
Last ned dokumenter
For igangkjøring av energimålesystem som tilfredsstiller EN50463-2017 normkrav vil det bli etablert nye prosedyrer i forhold tilknytning av energimålesystemet til datainnsamlingssystem (DCS).
Dette kalles for en «binding prosedyre», og går på godkjenning av at dataflyt kan starte opp fra energimålesystem til DCS. Infrastruktureier vil tilby opplæring i dette til installasjonsfirmaene.
Det tekniske installasjonsarbeidet vil være den samme for energimålere som tilfredsstiller hhv EN50463-2012 normkrav og EN50463-2017.
Kontaktinformasjon

Dag Stabell Storhaug
Analytiker Eress